LICEUL TEORETIC “CORIOLAN BREDICEANU” LUGOJ

FILIERA TEORETICĂ

LICEUL TEORETIC “CORIOLAN BREDICEANU” LUGOJ

Educația nu înseamnă umplerea unui vas, ci aprinderea unei flăcări.

Adresa: Spl. Coriolan Brediceanu, Nr. 3-5, Lugoj
Telefon: 0256-353-443
Website: www.cncbrediceanu.ro
Email: cncbredi@gmail.com

Istoricul Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu” Lugoj

Istoria Liceului Teoretic „Coriolan Brediceanu” începe în anul 1837, la data de 9 octombrie având loc festivitățile de deschidere a primului gimnaziu din oraș, într-o clădire construită prin contribuțtia cetățenilor, pe „un teren de 170 stânjeni pătrați pe partea germană a orașului, la capătul podului”.
După înăbușirea revoluției de la 1848, cursurile gimnaziului lugojean vor fi suspendate în anii 1851-1856, perioada în care clădirea liceului a fost folosită ca spital militar.
În toamna anului 1856 se redeschide clasa I gimnazială, iar în anii următori și celelalte clase, trecându-se la limba germană, ca limbă oficială. Predarea se face pe specialități, fiind aduși profesori din alte regiuni ale imperiului. Școala are caracter de gimnaziu public, introducându-se și limba populației majoritare, la început ca studiu facultativ, apoi obligatoriu pentru elevii români.
Presa interbelică relatează despre multe activități cultural-artistice organizate de elevii Liceului „Coriolan Brediceanu”, printre acestea Festivalul datinelor de Crăciun, serbările „de fine de an”, expoziții de desene și pictură. De asemenea, pentru concursul de coruri și dansuri al Societății „Tinerimea Română” din aprilie 1938, Liceul de băieți „Coriolan Brediceanu” și Liceul de fete „Iulia Hașdeu” și-au reunit forțele într-un cor compus din 110 persoane și o formație de dansuri populare; elevii și elevele din Lugoj au participat și la concursul de costume, concurând și la „Româna, Istorie, Religie si Străjerie”.
În anii interbelici, Liceul „Coriolan Brediceanu” și-a câștigat un mare prestigiu, atât prin rezultatele foarte bune obținute de elevi la bacalaureat și la diverse concursuri, cât și prin activități culturale susținute în oraș.
În anii 1960, liceul se va numi Liceul Nr. 1, la finalul acestei perioade reluându-și numele care l-a consacrat: Liceul „Coriolan Brediceanu”. În 1977, prin decret, este transformat îin Liceul Industrial „Coriolan Brediceanu”, patronat de Întreprinderea de Utilaje de Ridicat și Transportat Lugoj; pe lângă liceu – curs de zi și seral – cu profil mecanic și electrotehnic, funcționa școala profesională, pentru meserii: lăcătuș, electrician, mecanic și școala de maiștri. S-a reușit menținerea unei clase cu profilul matematică-fizică, în care se concentrau cei mai buni elevi din Lugoj și din localitățile din jur.
Și în această perioadă, elevii liceului au obținut rezultate foarte bune la examenele de bacalaureat și de admitere în învățământul superior; an de an s-au obținut premii la olimpiadele pe discipline de învățământ, la concursurile cultural-artistice și sportive.
În anul 1987, Liceul „Coriolan Brediceanu”a sărbătorit 150 de ani de la prima atestare documentară; la festivități au participat sute de foști elevi, începând cu seria din anul 1937.
După căderea regimului comunist, liceul a redevenit Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, cu secțiile reală și umană. Totodată, din 1990 funcționează gimnaziul (clasele V-VIII) cu elevi selectați de la școlile din oraș; s-a înființat și o școală postliceală cu profilul analist programator.
Pe baza rezultatelor deosebite obținute în primul deceniu postcomunist, liceul a devenit Colegiul Național „Coriolan Brediceanu”, iar în anul 2007, respectiv în 2011, a primit titlul de „Școală Europeană”.

Și reușitele au continuat, în 2018 am primit titlul de Școală eTwinning pentru 2 ani, in 2020 o noua distincție de acest fel onorându-ne.

Școlile eTwinning sunt recunoscute la nivel european drept modele pentru comunitate, formând o rețea de unități de învățământ de elită. Acestea au o vizibilitate sporită la nivel european și pot utiliza Certificatul de Școală eTwinning în materiale informative și promoționale proprii. Comunitatea eTwinning angrenează sute de mii de profesori, care învață unii de la alții și fac schimb de bune practici și idei, transformând eTwinning în cea mai mare rețea de profesori din lume.


OFERTA EDUCAȚIONALĂ


PLAN DE ȘCOLARIZARE 2021-2022
FILIERĂ/ PROFIL/ DOMENIU PREGĂTIRII DE BAZĂ/ SPECIALIZARENumăr de claseNumăr total locuriMedia ultimului admis 2020-2021Observații
Matematică informatică2527,51
Științe ale Naturii (secția română)1267,80
Științe ale Naturii (secția germană)1265.74
Filologie
(limba engleză)
1267.83

Prezentarea ofertei educationale L. T. “Coriolan Brediceanu” 2020-2021

https://youtu.be/YJN55fxo7C4


Film de prezentare

Pași spre excelență


https://www.facebook.com/cbredi/

DOTĂRI ȘI RESURSE:

Consiliul elevilor

Tabăra de primăvară ROSE

http://cncbrediceanu.ro/view_article.php?q=gtjcubp3avupzwfka679

Ziua Pământului 2021

http://cncbrediceanu.ro/view_article.php?q=lmi6pcx94oeumconz3bs

Proiect Tesla – Împreună pentru o lume mai bună

Prima activitate de predare-învățare-formare în cadrul proiectului TESLA – ” Together in Environmental Solutions Learning Activities”, Nr de referință: 2019-HR01-KA229-060810_3 a avut loc în perioada 10 – 16 noiembrie 2019 la Tehnicka Skola din Pozega, Croația, școala coordonatoare a proiectului. Au participat elevi și profesori din școlile partenere: Croația, Austria, Estonia și România. Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” a fost reprezentat de elevele: Ciurescu Briana, Cosma Tonia, Jipa Maria, Murariu Raluca, Repede Amanda, Știucă Miruna însoțite de profesoarele Boldea Lucia și Mariș Adriana.Tema întâlnirii a fost descoperirea omului de știință Nikola Tesla și a modului de utilizare a surselor regenerabile de energie, în special a energiei solare. Pe parcursul celor cinci zile de activități elevii și profesorii din școlile partenere au participat la workshop-uri având ca temă energia solară, au vizitat muzeul Nikola Tesla și casa memorială a acestuia, fabrica de automobile electrice Rimac, centrala hidroelectrică de la Pleternica și panourile solare de la Radnovac. Întâlnirile cu primarul orașului și prefectul regiunii au prilejuit discuții libere pe tema viitorului Uniunii Europene și a utilizării surselor regenerabile de energie. Tot în această perioadă s-a finalizat competiția de selecție a logo-ului proiectului, fiecare țară participând cu primele trei clasate în urma concursurilor desfășurate la nivel local. Logo-ul ales pentru a reprezenta proiectul pe parcursul celor doi ani a fost cel creat de eleva Borduz Andreea din clasa a XI-a B de la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu”. În ultima zi au fost înmânate certificate de participare de către directorul liceului tuturor elevilor și profesorilor implicați. Următoarea mobilitate va avea loc în luna mai la Kanepi, Estonia. Până atunci elevii vor desfășura activități în spațiul virtual disponibil pe platforma eTwinning: https://twinspace.etwinning.net/97317 și pe pagina web: www.teslaerasmus.eu .


Proiect parteneriat “Bredi” – “Pothier”

Parteneriatul stabilit acum câțiva ani între Liceul “Brediceanu” Lugoj și Liceul “Pothier”din Orleans a continuat și in acest an cu o săptămână de activități comune. Oaspeților francezi li s-au propus o serie de activități, atât didactice (a căror tema dominanta a fost “Matematica fără frontiere”, cat și extracurriculare. Activitățile științifice au fost realizate de prof. Adriana Maris, prof. Lucia Boldea și elevul olimpic international la matematica, Sergiu Novac. Cele extracurriculare au fost organizate de dna. prof. Maria Păcurar, coordonatorul de proiect din partea echipei romane: concursul “Matematica fără limite”, stabilirea unui logo al proiectului, prezentare Geogebra, lecție demonstrative Sergiu, vizita la Experimentarium Timișoara, Eco-village cu mic dejun tradițional la Margina, vizite ghidate la Castelul Corvinilor, Cetatea Alba Carolina (Alba Iulia), Cetatea Deva. Elevii romani și francezi, împreună cu o parte din profesorii lor, au fost invitați și  la postul de radio local, unde au vorbit despre activitățile desfășurate.


Activități extracurriculare


Proiecte eco


Standarde europene


Olimpicii noștri


Elevii de la Brediceanu, calificati la Olimpiada nationala de Limba germana materna

https://lugojonline.ro/elevii-de-la-brediceanu-calificati-la-olimpiada-nationala-de-limba-germana-materna/


Voleibalistele Liceului „ Brediceanu” pe primul loc dupa faza judeteana a Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar

https://lugojonline.ro/voleibalistele-liceului-brediceanu-pe-primul-loc-dupa-faza-judeteana-a-olimpiadei-nationale-a-sportului-scolar/


Olimpiada de matematica la start! Elevii lugojeni promovati la etapa judeteana

https://lugojonline.ro/olimpiada-de-matematica-la-start-elevii-lugojeni-promovati-la-etapa-judeteana/


Noi premii la concursuri pentru elevii Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu”

https://redesteptarea.ro/noi-premii-la-concursuri-pentru-elevii-liceului-teoretic-coriolan-brediceanu/


Buni chimiști! Elevii lugojeni au obținut nouă premii și 23 de mențiuni la Concursul Interjudețean ”Memorial Octavian Larionescu”

https://redesteptarea.ro/buni-chimisti-elevii-lugojeni-au-obtinut-noua-premii-si-23-de-mentiuni-la-concursul-interjudetean-memorial-octavian-larionescu/


Bredicenii, premiați la Concursul Euroregional TMMATE

https://redesteptarea.ro/bredicenii-premiati-la-concursul-euroregional-tmmate/


Performanță istorică! Sergiu Novac, calificat la Olimpiada Internațională de Matematică

https://redesteptarea.ro/performanta-istorica-sergiu-novac-calificat-la-olimpiada-internationala-de-matematica/


Brediceniștii sunt artiști la… matematică și engleză

https://redesteptarea.ro/bredicenistii-sunt-artisti-la-matematica-si-engleza/


Brediceniștii, premianți cu repetiție la concursurile și olimpiadele naționale

https://redesteptarea.ro/bredicenistii-premianti-cu-repetitie-la-concursurile-si-olimpiadele-nationale/


Elita Lugojului! Sergiu Novac a cucerit încă odată medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică

https://redesteptarea.ro/elita-lugojului-sergiu-novac-a-cucerit-inca-odata-medalia-de-argint-la-olimpiada-balcanica-de-matematica/


Medaliat cu aur! Sergiu Novac, matematicianul lugojean de nivel internațional

https://redesteptarea.ro/94006-2/


Sergiu Novac, premiul I la Concursul interjudetean de matematica ”Traian Lalescu”

https://redesteptarea.ro/sergiu-novac-premiul-i-la-concursul-interjudetean-de-matematica-traian-lalescu/


Noi premii pentru Brediceanu! Eusebiu Jiurjiu, calificat la etapa națională la Limba Franceză

https://redesteptarea.ro/noi-premii-pentru-brediceanu-eusebiu-jiurjiu-calificat-la-etapa-nationala-la-limba-franceza/


Noi premii pentru Brediceanu! Liceenii au cucerit podiumul la matematică și logică

https://redesteptarea.ro/noi-premii-pentru-brediceanu-liceenii-au-cucerit-podiumul-la-matematica-si-logica/


Reușită! Brediceniștii, calificați la fazele naționale ale Olimpiadelor de Informatică și Germană Modernă

https://redesteptarea.ro/reusita-bredicenistii-calificati-la-fazele-nationale-ale-olimpiadelor-de-informatica-si-germana-moderna/

Competiţii 2020-2021


Punctaj maxim! Premiu la informatică pentru o elevă de la Brediceanu

https://redesteptarea.ro/punctaj-maxim-premiu-la-informatica%cc%86-pentru-o-eleva-de-la-brediceanu/?fbclid=IwAR1CrJAgEREMG-C0DeWNin8Icdk-lUtLqoG6eIn3Gp4aCQWYyhf_hgs4l6w


Festivalul Internațional “Lucian Blaga”, ediția a X-a aniversară.

Alte premii pentru elevele noastre la Festivalul Internațional “Lucian Blaga”, ediția a X-a aniversară. Elevele au fost coordonate de dna. prof. Dr. Mihaela Bînă.În cadrul aceluiași eveniment cultural, eleva Iasmina Casa a obținut și locul l la secțiunea Eseu și Premiul revistei “Actualitatea”, la categoria 12-15 ani.


Elevii de la Brediceanu au fost premiați la Concursul „Non-violența în școală

https://ziarulactualitatea.ro/elevii-de-la-brediceanu-au-fost-premiati-la-concursul-non-violenta-in-scoala/?fbclid=IwAR0zy52wsDTCy7mY9VWrIPErFJqqXMEW61EE65jxoYGx3y4H9q8MN26GJQ0


Olimpiada Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică

Edward Christian Seracovanu, calificare națională la Olimpiada Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică

https://redesteptarea.ro/edward-christian-seracovanu-calificare-nationala-la-olimpiada-societatii-pentru-excelenta-si-performanta-in-informatica/


Olimpiada Națională Gazeta Matematică 2021

https://www.facebook.com/cbredi/posts/5567623413255393/j

Promotia 2020

Au fost ai noștri 4 (unii 8) ani.
Au crescut, au învățat, s-au format între aceste ziduri seculare, care au văzut multe, pace și război, erudiție și ignoranță, etică și lipsă de corectitudine, profesionalism desăvârșit și complezență la spiritul veacului și mutația valorilor. Dar au rămas in picioare. Ca stejarii care cresc în bătaia vânturilor, pentru că rădăcinile sunt puternice.
Iar noi, cu exemplul ilustru al înaintașilor drept model, mergem mai departe în tradiția de a educa și forma minți și mai ales caractere umane, și de a le servi drept rampă de lansare într-un viitor academic de succes.
Că am reușit sau nu, doar timpul o va spune și, peste încă 101 ani, dacă vor mai fi, aceleași ziduri vor purta poate, cu mândrie, alte nume pe care istoria locului le va reține.
Sperăm ca măcar câteva să fie și ale voastre, ale absolventilor din promotia 2020.
Drum drept și lumină!.

profa de bio

XII A

Casa Laurențiu, Ioniță Andreea, Suba Bianca

       Iată-ne ajunși la final! Este clipa în care ne luăm rămas bun. Toți acești patru ani au trecut prea repede. A venit clipa în care fiecare dintre noi va păși cu îndrăzneală și elan, cu bucurie și  entuziasm, pe poarta încă nescrisă a drumului nostru în viață. Așadar, acest loc al devenirii noastre va rămâne o parte din trecutul nostru, un trecut așezat însă la umbra deopotrivă a bucuriilor, a împlinirilor, dar și a micilor probleme adolescentine.

       Ne amintim nenumăratele momente când foarte mulți dintre noi eram nerăbdători să sosească această zi: „Mai este un an… o lună… o săptămână… o zi”. Ei bine, acea zi a sosit și a trecut, și parcă tot nu ne vine să credem. Pe de-o parte, suntem fericiți: am terminat liceul, am absolvit, însă pe de altă parte există și un strop de tristețe. În toți acești patru ani am cunoscut o mulțime de persoane, s-au format multe prietenii și am trăit momente frumoase alături de colegi.

       Dorim să mulțumim, în numele clasei, tuturor profesorilor care ne-au fost alături în acești patru ani. Vă mulțumim pentru toate cunoștințele acumulate, dar vă datorăm și o parte importantă din formarea noastră ca oameni. Nu în ultimul rând, am vrea să-i îndemnăm pe viitorii liceeni să aibă foarte multă încredere în ei și să facă cele mai bune alegeri pentru viitorul lor.

Îți mulțumim și ție, „Bredi”, că ne-ai primit, că ne-ai crescut, că ne-ai dăruit oamenii deosebiți care ne-au fost profesori și care au avut răbdare cu noi. Îți mulțumim, pentru că oriunde vom merge în lume ne vom putea mândri cu tine. Îți promitem că-ți vom trece din nou pragul pentru că, credem noi, cine nu reușește măcar o dată să se întoarcă la “Brediceanu”, nu e demn să se numească bredicenist. Să ne revedem cu bine în 2030.

XII B

Subțire Anda

„Acest moment al absolvirii nu este un început și nu este un sfârșit, ci reprezintă o treaptă în devenirea noastră – una pe care vom păși cu încredere. Unii vom merge în salturi, alții poate vom zbura peste ea, iar câțiva ne vom poticni puțin. Dar absolut toți vom urca, în felul nostru! Temelia este solidă, s-au zidit în ea anii noștri de muncă, profesorii – oamenii aceștia frumoși care au crezut în noi – și familiile noastre. Din respect pentru anii petrecuți în matricea numită <<Brediceanu>>, visăm la un viitor căruia îi spunem acum: <<Haide, vino! Noi suntem pregătiți!>>”

XII C

Farcaș Andreea, Șutac Sorina

„Se spune că oamenii nu eșuează pentru că țintesc prea sus și ratează, ci pentru că țintesc prea jos și nimeresc. Dumneavoastră, domnilor profesori, ne-ați îndemnat și ne-ați ajutat să luptăm pentru idealurile noastre, ne-ați călăuzit pașii aidoma unor luminițe aprinse succesiv prin labirintul uneori întunecos al logosului, și ați reușit să mențineți trează dorința noastră de a accede mereu pe trepte tot mai înalte ale cunoașterii. Liceul ne-a dat prilejul de a întâlni adevărați prieteni, ne-a dat ocazia de a ne angaja în competiții, cele mai multe fair play, și ne-a pus în fața primelor lecții definitorii din viață. Cei 4 ani de liceu vor rămâne mereu în sufletele noastre, definindu-i prin câteva cuvinte: colegi, profesori extraordinari şi peripeții minunate. Ca ultimă amintire, va rămâne ecoul clinchetului ușor strident al clopoțelului, care însă nu va mai anunța de acum începutul sau sfârșitul unei lecții, ci intrarea într-o lume văzută cu alți ochi.”

XII D

Ardelean Daria

;„Dragi brediceniști, evocați cu mândrie că sunteți absolvenți ai acestui prestigios liceu, pentru că ne-am bucurat împreună de privilegiul unei educații de valoare și de sprijinul unor adevărați mentori. Mai mult ca niciodată, e nevoie să vă deschideți larg ochii și să fiți atenți la oameni, la relațiile interpersonale, la deciziile care vă hotărăsc destinul și la principiile pe care le urmați. Fiți autentici într-o lume dominată de superficial, cinstiți și onești într-o societate coruptă, căci, dacă există o speranță credibilă, numai de la generația noastră poate veni. Îmbrățișați provocările și dovediți că „Brediceanu” nu ne-a învățat doar să știm pe de rost, ci, mai întâi de toate, să fim, să visăm, să cutezăm!”

XII E

Căpățână Bianca

„Liceul a reprezentat, atât pentru mine cât și pentru colegii mei, etapa formării noastre ca oameni. Și acum, după 4 ani petrecuți împreună, realizăm că este timpul ca fiecare să-și urmeze propriul drum în viață. Țin să mulţumesc tuturor celor care au ajutat la acest proces, contribuind cu timp și devotament. Le urez numai bine, iar colegilor mei și întregii promoții 2020 de la Liceul “Brediceanu”, mult succes în viitor. Suntem generația care nu se lasă învinsă!”